16. jan. 2015

Any og no som mængdeangiver / quantifier

Any og no som mængdeangiver / quantifier

Any er endnu en mængdeangiver (på engelsk: quantifier), der kan bruges på en række forskellige måder afhængigt af sætningen og betoningen. Normalt optræder det i undervisningsmateriale i enten spørgsmål, eller som det negative alternativ til some.
Når any bruges i et spørgsmål, så spørges der til eksistensen af noget hvor kvantiteten er irrelevant. Dvs. der er ikke noget implicit i any der i denne form peger på om det er meget eller lidt der spørges til.

Do you have any cigarettes?

Når vi bruger any i negativ form, bruges det til at afvise eksistensen af noget og kvantiteten er her igen irrelevant.

I don't have any cigarettes.


Hvis konteksten der skrives i er mere formel, så foretrækkes det at undgå den negative form not ... any og istedet erstatte den med no.

She does not have any interest in that subject.
She has no interest in that subject.

Ved brugen af nohar vi også mulighed for at bruge no som subjekt for verbet.

No man would do such a thing.

Ved at betone any, så antydes det at der er tale om at kvantiteten er ubegrænset.

I do not like any seafood.
You can have any cup you like.

Ved at betone any, bliver betydningen any som det danske overhovedet ikke i første sætning og hvilkensomhelst i anden sætning.
Det betonede any, bliver både brugt med navneord i både ental og flertal og sammen med utællelige navneord, og følger de almindelige regler for mængdeangivere (det står først i en nominalfrase). Videre kan det også bruges i såvel spørgsmål som bekræftende og negative sætninger. Når any bruges som en del af sætningens subjekt så er det implicit i any at der er tale om noget ubegrænset også selvom det ikke er betonet i sætningen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar