13. mar. 2015

Navneord/nouns - Regelmæssige og uregelmæssige flertalsformer

Navneord/nouns - Regelmæssige og uregelmæssige flertalsformer

På engelsk findes der en del navneord der i flertalsformen er uregelmæssige, hvilket giver en del problemer for studerende. Jeg er flere gange blevet spurgt hvordan man kan kende forskel på et navneord der bøjes regelmæssigt (-s eller -es endelse) og de der bøjes uregelmæssigt. Det lette svar er: "husk alle de uregelmæssige!" Ikke megen hjælp at hente her, derfor er det også utroligt vigtigt at man hurtigt i undervisningen finder frem til en hensigtsmæssig brug af opslagsværker. Dog kan der på det generelle plan siges lidt om bøjningen, der i det mindste skulle kunne give den lærende lidt fornemmelse af hvordan flertalsformen er. Med det mener jeg at der er en del indikatore på hvordan navneordet skal bøjes, der gives af ordet selv, så at sige.

Regelmæssige flertalsformer

De fleste tællelige navneord (se artiklen om tællelig og utællelige navneord) bøjes sådan at de i flertal får en -s eller -es endelse. I reglen føjes -s på i flertalsformen og -es bruges når navneordet ender på en s-lyden: -ch, -sh, -s, -x, -z.
Dog er der her undtagelsen at navneord der ender på konsonant + -y (fx lady, try) får flertalsformen -ies uden y (fx ladies, tries). Når et navneord ender på vokal + -y (fx turkey, monkey), får det den normale flertalsendelse -s (fx turkeys, monkeys). Det er altså ikke nok for engelsklærende at få at vide at alle ord der ender på -y får -ies formen, da det kan skabe en del forvirring.

Navneord / Noun -s endelse -es endelse -ies endelse
Pen Pens - -
Chair Chairs - -
Share Shares - -
Pan Pans - -
Church - Churches -
Wish - Wishes -
Pass - Passes -
Box - Boxes -
Buzz - Buzzes -
Try - - Tries
Lady - - Ladies
Monkey Monkeys - -
Turkey Turkeys - -


Uregelmæssige flertalsformer

For mange af de uregelmæssige flertalsformer er der tale om et vokalskifte (fx man / men; tooth / teeth), hvor den lærende kan have problemer med at huske hvilken er ental og hvilken flertal. Videre er der også de navneord der har samme entalsform som flertalsform (fx sheep, series), de fleste af disse ender på -s, dog med undtagelser, og det er heller ikke nok at sige at alle navneord der ender på -s har samme flertalsform, som det kan ses i skemaet ovenfor.
Hertil følger de navneord hvis flertalsform er helt forskellig fra entalsformen (fx person / people; die / dice). Videre findes der er del låneord i det engelske sprog, hvor flertalsformen følger af det oprindelige sprog (fx plateau / plateaux; cherub / cherubim)
Ental / Singular Flertal / Plural Alternativ flertalsform
Plateau Plateaux -
Cerub Cerubim -
Beau Beaux -
Alumnus Alumni -
Cactus Cacti Cactuses
Symposium Symposia Symposiums


Sproglig modernisering

Som med ethvert andet levende sprog, så sker der hele tiden en udvikling i gang i det engelske sprog, hvilket også viser sig ved bøjninger af navneord. I overgangsperioder accepteres begge måder at bøje navneordet på, men det må forventes at ældre måder efterhånden falder helt ud af sproget.
Entalsform Oprindelig flertalsform Moderne flertalsform
Focus Foci Focuses
Syllabus Syllabi Syllabuses
Cactus Cacti Cactuses

Yderligere er der eksempler på at det der før var flertalsformer, overgår til også at være almindelig brug som entalsforme
Gammel entalsform Flertalsform Moderne entalsform
Criterion Criteria Criteria
Phenomenon Phenomena Phenomena
Det er ikke forkert at bruge de nye former, men det er naturligvis til diskussion hvilke der er "de rigtige" former og bøjninger, men med et dynamisk sprog bliver det i sidste ende et smagsspørgsmål. Faren bliver når forandringerne mudrer forståelsen, som det kan hænde når man bruger en flertalsform som en ny entalsform.

3 kommentarer: